Sidor

söndag 8 mars 2009

Av Pia Huss


Aktivisten som blev dramatiker


Hennes pjäser för tankarna till braskande löpsedlar: Jävla finnar, Etnoporr. Själv vill hon få människor att ta ställning. America Vera Zavala skriver dramatik som handlar om att synas och synnliggöra, uppröra och beröra.

Av Pia Huss
Några dagar efter att Ordfront bett mig intervjua America Vera Zavala glunkas det att även DN planerar ett samtal. Sen dyker Americas porträtt snart upp på annan nyhetsplats och en kollega berättar om ett America-jobb i en facktidskrift. När vi sen möts i America Vera-Zavalas andrahandslägenhet med svindlande utsikt över stan, rycker hon luttrat på axlarna åt fenomenet och medger glatt över mina medhavda semlor, att jo visst, det är ju ett utmärkt sätt att sätta ljus både på den nyskrivna pjäsen Jävla finnar, som spelas i Gävleregionen, liksom på Etnoporr, som nu turnerar med Riksteatern. Mediefokus på en politiker som blivit dramatiker eller – är det kanske tvärtom? En dramatiker som vill föra ut ett politiskt budskap.
Det är för politiken America Vera-Zavala brinner. Ett slitet uttryck men för en person som är uppväxt inom en intellektuellt radikal familj, fostrades att ta ställning, redan som femåring var helt inriktad på att bli generalsekreterare i FN, som varit vice ordförande i Ung Vänster, arbetat som assistent åt Jörn Svensson i Europaparlamentet – det var den bästa politiska skolning jag kunde få! – och var en av grundarna av den svenska delen av Attacrörelsen… är uttrycket ”att brinna för” adekvat.

Vill du läsa hela artikeln?

Här kan du söka på var lösnummer av Ordfront magasin säljs.

Här kan du beställa Ordfront magasin direkt till din brevlåda.

http://www.ordfront.se/www,-d-,ordfront,-d-,se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202009/America%201_09.aspx



Inga kommentarer: