Sidor

tisdag 12 januari 2010

Av: Gustaf Fröding



 

 

 

 

 

 

 

Världens gång

Från Svenska Dikter

 Havet välte stormen ven,
 vågorna rullade asklikt grå.
 "En man är vräkt över bord, kapten!"
 Jaså!

 "Ännu kan ni rädda hans liv, kapten!"
 Havet välte stormen ven.
 "Ännu kan en lina den arme nå!"
 Jaså!

 Vågorna rullade asklikt grå.
 "Nu sjönk han, nu syns han ej mer, kapten!"
 Jaså!
 Havet välte stormen ven.



Gustaf Fröding
http://sv.dikt.org/V%C3%A4rldens_g%C3%A5ng

Av: Göran Greider

Varför finns det djurparker?

2010-01-12 05:50 
Djurparker? Uttalar man ordet långsamt hör man hur det går sönder - i en vild del och en tam.

Parker är ju människoskapade och så är det också med djurparkerna: de är i grunden en artonhundratalsidé, till för att demonstrera människans suveräna makt över naturen. I våra dagar tycker jag nog att själva idén med att överhuvudtaget ha djurparker känns alltmer absurd.
Kanske finns det bara ett enda argument kvar för dem och det är att vissa utrotningshotade djur, som endast existerar i några få exemplar, kan behöva en fristad från den totala artutplåningen. Amurtigrarna i Orsa Björnpark hör således till en art som är på väg att försvinna.
 

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Till vargens försvar

Vargen inget hotat gosedjur, skriver Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner i SvD idag. Det är nog ingen som inbillar sig något sådant, men man kan ändå anse att vargen i Sverige är hotad och att vi borde ha fler vargar för att få en livskraftig vargstam.

http://rodamalmo.blogspot.com/2010/01/till-vargens-forsvar.html 

Falkenbergsrevyn

Revyn elakast åt vänster

Angående årets upplaga av Falkenbergsrevyn.

Det är beklämmande att se hur revypappa Wernersson använder den fina Falkenbergsrevyn till att utdela upprepade råsopar till hustruns politiska motståndare medan han låter hennes egna allianskamrater gå fria i detta sammanhang. Visserligen nämns Marit Paulsen (alliansen) med några ord i slutet av ett nummer, som egentligen handlar om något annat, men det som sägs om henne kommer inte på långa vägar i närheten av de elakheter som framförs om oppositionen i andra av revyns nummer.
För revyns framtida fortlevnad ett råd till Wernersson: Ironisera gärna över politiker och deras göranden och låtanden, det hör till i en revy, men var smart och gör det åt båda hållen - eller inte alls. Publiken är nämligen inte dum utan har faktiskt förmåga att reflektera och se sammanhangen i den lilla staden Falkenberg.
EN SOM VAR PÅ GENREPET

Av: Marianne Bengtsson och Håkan Johansson

Ett oförglömligt möte med Vera och Viljar 


Väcker starka känslor. Varghonan Vera och hennes flock sköts i helgen i Skånes djurpark. För två år sedan fick HN ett oförglömligt möte med vargfamiljen.
Fotograf:
Håkan Johansson
 
 
 
 
 
 
I Skånes djurpark bröt sig några vargar ur varghägnet i helgen. Det slutade med att alla tolv vargar som bodde i hägnet sköts. För två år sedan gjorde vi ett reportage om vargarna i Skånes djurpark. Det blev ett oförglömligt möte med Vera, fem år och Viljar, sex år. Alfahonan och alfahannen styrde över sin flock som bestod av deras ungar ur olika årskullar; i dag är alla döda.
 
http://hn.se/nyheter/halland/1.699046 

 

Av: Karin Ekeborg


Vargen angår oss alla

 

Karin Ekeborg, Varberg, har synpunkter på vargjakten med anledning av Karl-Olofs ”korn” förra veckan.
 
I ”Korn i kanten” 5/1 påstår Karl-Olof Andersson att bevarandet av vargen skulle vara en fråga enbart för storstadsbor och för unga människor. Detta är en helt felaktig uppfattning. Sveriges riksdag har slagit fast att vi skall bevara och ha en livskraftig stam av de fyra stora rovdjuren (varg, björn, lodjur och järv). Dessa fyra djurslag är dessutom skyddade av internationella bestämmelser.

 

 

Av Tommy Engfors

Chrome sätter ribban för säkerhet

Google ligger långt före konkurrenterna Microsoft och Mozilla när det gäller säkerhet i webbläsare, enligt en säkerhetsforskare.
 
Utvecklare av webbläsare borde lära sig av Googles Chrome och isolera osäker data från resten av operativsystemet. Det menar Dino Dai Zovi, säkerhetsforskare och medförfattare till boken The Mac Hacker´s Handbook som bloggat om webbläsarsäkerhet i Kaspersky Labs Threatpost blogg.
 

 

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Ockupera Saab!

Besvikna Saabanställda till jobbet, skriver SvD och något annat vore väl förvånande. I Sydsvenskan läser jag att klockan 12 i dag lägger de anställda ner arbetet och går ut ur fabriken för att manifestera mot det som händer med deras arbetsplats.
Som Svensson skriver är det bra med protest, men lite väl sent. Visst är det som han skriver: "Det enda vettiga vore att Saabarbetarna efter protestmötet inte gick tillbaka i arbete, utan istället ockuperade fabriken, förhindrade nedmontering av utrustning och började ställa radikala krav för omställning av produktionen. Annars blir det nedläggning och inga nya jobb. Fackordföranden, som definitivt inte företrätt arbetarna på fabriken, han har dock sin framtid säkrad i motsats till de flesta som arbetar på Saab idag."
En nedläggning av Saab blir en dyr historia för samhället. En katastrof för många enskilda och familjer. Hela kommuner kommer att drabbas. Skatteintäkter försvinner för samhället. Arbetslöshetsersättningar kommer att kosta miljarder.
Otto Rehbinder på IUC, ett svenskt nätverk av industriella utvecklingscentra, har räknat fram att det kostar samhället minst 4,4 miljarder kronor att lägga ner Saab. Varje år. Så länge de anställda inte fått nya jobb. Han menar dock att den riktigt stora förlusten är den industrikompetens som går förlorad.
Regeringen pratar om sin "arbetslinje" - men i Trollhättan är det tydligen bidrag som ska gälla istället för arbete.
Flitiga Lisa - gästskribent
Röda Malmö:
Regeringen städar upp efter kapitalet
Rädda jobben - ställ om bilindustrin!
AB Intressant Bloggar om politik, samhälle, saab