Sidor

tisdag 12 januari 2010

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Ockupera Saab!

Besvikna Saabanställda till jobbet, skriver SvD och något annat vore väl förvånande. I Sydsvenskan läser jag att klockan 12 i dag lägger de anställda ner arbetet och går ut ur fabriken för att manifestera mot det som händer med deras arbetsplats.
Som Svensson skriver är det bra med protest, men lite väl sent. Visst är det som han skriver: "Det enda vettiga vore att Saabarbetarna efter protestmötet inte gick tillbaka i arbete, utan istället ockuperade fabriken, förhindrade nedmontering av utrustning och började ställa radikala krav för omställning av produktionen. Annars blir det nedläggning och inga nya jobb. Fackordföranden, som definitivt inte företrätt arbetarna på fabriken, han har dock sin framtid säkrad i motsats till de flesta som arbetar på Saab idag."
En nedläggning av Saab blir en dyr historia för samhället. En katastrof för många enskilda och familjer. Hela kommuner kommer att drabbas. Skatteintäkter försvinner för samhället. Arbetslöshetsersättningar kommer att kosta miljarder.
Otto Rehbinder på IUC, ett svenskt nätverk av industriella utvecklingscentra, har räknat fram att det kostar samhället minst 4,4 miljarder kronor att lägga ner Saab. Varje år. Så länge de anställda inte fått nya jobb. Han menar dock att den riktigt stora förlusten är den industrikompetens som går förlorad.
Regeringen pratar om sin "arbetslinje" - men i Trollhättan är det tydligen bidrag som ska gälla istället för arbete.
Flitiga Lisa - gästskribent
Röda Malmö:
Regeringen städar upp efter kapitalet
Rädda jobben - ställ om bilindustrin!
AB Intressant Bloggar om politik, samhälle, saab
 

 

Inga kommentarer: