Sidor

torsdag 18 juni 2009

Av: Jonas Gren


”Oljeberoendet har gjort oss mindre praktiska”

Rob Hopkins om möjligheterna att ställa om ett samhälle


För fyra år sedan, i Totnes på den brittiska landsbygden, startade Transition Town-rörelsen – som på svenska kallas Ställ om-rörelsen. Nu ansluter sig mängder av städer och stadsdelar världen över. Idén är att se en framtid utan fossila bränslen som oundviklig, eftersom oljetoppen och de kraftigt ökade priserna kommer att skaka världsekonomin i grunden. Arbetaren träffade Transition Town-rörelsens grundare, Rob Hopkins, i London. Han kallar rörelsen ett ”avvänjningsprogram för oljeberoende”.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090617

Av: Jon Weman


Chávez lovar arbetarkontroll av förstatligade företag


Som en del av landets krispolitik har president Hugo Chávez genomfört nya förstatliganden av företag i Venezuela, krav som också har drivits av anställda. Chávez har utlovat arbetarkontroll, men om detta blir verklighet återstår att se.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090617-2


Av: Shora Esmailian


Reformismens revolt


Största protesterna på 30 år skakar den iranska regimen efter valet


På Irans gator utspelar sig i skrivande stund de största protesterna som den Islamiska republiken av Iran har skådat under sin 30-åriga historia. Det rör sig, enligt många, om ett uppror som bara kan jämföras i omfattning med revolutionen 1979.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikesanalys20090616


Av: Björn Elmbrant Redaktionsmedlem Dagens Arena


Inmålade i ett hörn

Vad ska en regering göra om den har vunnit makten på att minska utanförskapet och få fart på jobben, och det sedan blir tvärtom? När det i stället för fler jobb och mindre i bidrag har blir färre jobb och en explosiv ökning av socialbidragen? Partiledardebatten i riksdagen i går visade att regeringen taktiskt tycks ha målat in sig i ett hörn, med det kommande riksdagsvalet allt närmare.

http://www.dagensarena.se/text/2009/06/inmalade-i-ett-horn

Skrivet av Lennart on June 17, 2009


Teheran 2009, Prag-våren 1968 eller sammetsrevolutionen 1989?


Miljoner människor som demonstrerar för demokrati och frihet, vi har sett det förut, i Beijing, DDR, Moskva, Prag och nu i Teheran.

http://www.usablogg.org/2009/06/17/teheran-2009-prag-varen-1968-eller-sammetsrevolutionen-1989/


Skrivet av Lennart on June 17, 2009


Iran: Twitter och medborgarjournalistiken brädar CNN och kändisjournalisterna


USA och i mindre uträckning även svenska nyhetsmedier har länge använt sig av stjärnjournalister som den Iranfödda Christiane Amanpour och norskan Åsne Seierstad för att bara nämna några. Människor som ofta blir en del av de nyheter de rapporterar.

http://www.usablogg.org/2009/06/17/iran-twitter-och-medborgarjournalistiken-bradar-cnn-och-kandisjournalisterna/