Sidor

måndag 15 december 2008

Allas krig mot alla på arbetsmarknaden

Det finns en grundläggande paradox med den utredning som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) har beställt med anledning av EG-domstolens dom i Laval-målet. Utredaren Claes Stråth har satts att ser över hur svensk lagstiftning ska ändras med anledning av domen som föll förra året och som fastslog att Byggnads blockad mot skolbygget i Vaxholm strider mot EG-rätten. Villkoret för utredningen är dock att den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter styr exempelvis lönenivåer, ska bibehållas. Resultatet har blivit ett utredningsförslag som inte riktigt tar ställning, utan hänskjuter allt fortsatt ansvar till parterna på arbetsmarknaden.

http://www.dagensarena.se/text/2008/12/allas-krig-mot-alla-pa-arbetsmarknaden

Veckans Cogito v51: Mark Lynas ute i ogjort väder

15 december 2008

Mark Lynas är tyvärr inte den förste miljöaktivist som tappar tålamodet och faller undan för trycket från traditionella makthavare och lanserar kärnkraft som den stora lösningen på klimatproblemet (Brännpunkt, SvD 9/12). För några år sedan försökte James Lovelock, den i gröna kretsar snudd på helgonförklarade skaparen av Gaia-teorin, utnyttja sin enorma prestige för att göra detsamma (The Revenge of Gaia, London 2006). Uppmärksamheten blev visserligen stor, men den bestående politiska effekten lyckligtvis noll. Förhoppningsvis kommer Lynas att lyckas lika dåligt som Lovelock gjorde.

Orsaken är givetvis att kärnkraften är en del av problemet, inte av lösningen, även om man reducerar radioaktivitetens medicinska risker så drastiskt som både Lynas och Lovelock har tillåtit sig.

Lynas beskriver det globala behovet av energi och konstaterar att detta inte går att uppfylla utan kärnkraft. Mycket riktigt visar trenderna att efterfrågan på energi ökar mycket kraftigt. Hittills har, globalt sett, nästan ingenting gjorts för att minska den efterfrågan: ingen riktig beskattning, inga försök att ransonera energianvändningen och inga steg för att begränsa rekyleffekten, dvs det faktum att varje förbättring av energieffektiviteten äts upp av ökande volymer. Vi unnar oss kraftfullare bilar, ökat resande, ökande bostadsytor. Men detta är inte behov utan önskningar och mänskligheten måste lära sig …