Sidor

måndag 4 maj 2009

Den fartfyllda sången som bara gör en glad

Ainbusk - Kom så far vi här i från







http://www.youtube.com/watch?v=Cvdl-Y8F7r8&feature=related

Av: Jon Weman


”De profiterar på trasiga människor”


Företaget KFG har vuxit mycket efter regeringens beslut att upphandla privat arbetsförmedling. Men verksamheten har stora brister, vittnar före detta anställda om. Foto: José Figueroa

De privata arbetsförmedlingarna är kraftigt underbemannade och satsar inte på de långtidsarbetslösa. Det uppger före detta anställda inom KFG, ett företag som vunnit upphandlingar av Arbetsförmedlingen för hundratals miljoner kronor.

Genom regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen (AF) att inhandla privat arbetsförmedling är det lilla Sandvikenbaserade företaget KFG på väg att femdubbla sin omsättning. KFG driver nu ”jobbstationer” på 27 orter och har sedan sommaren 2008 tagit emot 9000 långtidsarbetslösa.

Enligt kontrakten med AF fungerar ersättningen till KFG så här: För varje arbetslös som företaget tar sig an får de 8000 kronor direkt. Om denne får ett jobb erhåller företaget 8000 kronor till, och om personen är kvar i jobb efter sex månader får KFG ytterligare 8000 kronor. Syftet är att skapa incitament att få ut arbetslösa i varaktig sysselsättning. Men hur fungerar det i praktiken?

KFG har inte lämnat några svar på Arbetarens frågor.


Fakta / Privat arbetsförmedling

Regeringen gav 2006 Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla privata tjänster. Till en början handlar det om verksamhet för långtidsarbetslösa. Under 2007 upphandlades privat arbetsförmedling till ett värde av 875 miljoner kronor.

Alla nya upphandlingar har nu stoppats av Arbetsförmedlingen i avvaktan på en granskning av om de redan ingångna avtalen följs av privatföretagen.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090429-2



Av: Marie ”Emma” Andersson

Struntar du i din integritet?


Kunskapen om det pågående övervaknings- och kontrollvansinnet är oerhört låg. Den som på grund av bristande information inte protesterar mot utvecklingen riskerar att få sin tystnad tolkad som samtycke, varnar bloggaren Marie Andersson.

Marie ”Emma” Andersson är bloggare på opassande.se. Vinnare i Aftonbladets tävling Stora Bloggpriset 2008.

http://www.arbetaren.se/articles/debatt20090429

Av: Rebecka Bohlin

Visioner räcker inte


I många länder leder den djupa finanskrisen till att politiken i viss mån förflyttas åt vänster. Insikter växer fram om marknadens otillräcklighet och behovet av att en aktiv keynesiansk politik. Som exempel kan nämnas att det japanska stimulanspaketet motsvarar 16 och det kinesiska 18 procent av deras respektive länders BNP. Även USA satsar stort liksom flera europeiska länder.

I Sverige är situationen dock annorlunda. Här vidhåller regeringen att vi inte får dra på oss något större budgetunderskott. De belopp som satsas på att stimulera ekonomin och rädda jobben motsvarar inte ens en procent av BNP.

Och – märkligast av allt – trots att arbetslösheten går mot rekordsiffror och den förda klasspolitiken verkligen slår sönder många människors tillvaro, växer stödet stadigt för regeringen. En förklaring är att oroliga tider brukar gynna ”fadersfigurer”. Sahlins och oppositionens osäkra uppträdande spelar också en viktig roll. Lägg till detta att jobbavdraget väger tungt för många människor, trots att slantarna rullar in på bekostnad av nedskärningar i kommuner, landsting och enskilda individers sjuk- och arbetslöshetsersättningar.

http://www.arbetaren.se/articles/ledare20090429-2




Skrivet av Lennart on May 3, 2009

Öppet brev till Mona och Wanja: i herrans namn avgå innan det är för sent!







Ett par månader före sista riksdagsvalet damp som vanligt min svenska poströst ner i brevlådan.

Bruksanvisningen var litet otydlig så jag mejlade Socialdemokraterna med en enkel fråga om hur jag skulle markera röstsedeln. Inget svar. I desperation mejlade jag till Moderaterna och fick svar inom 12 timmar. För snart ett år sen mejlade jag till Thomas Bodström i ett personlig ärende, han har ännu inte svarat. Det är lönlöst.http://www.usablogg.org/2009/05/03/oppet-brev-till-mona-och-

wanja-i-herrans-namn-avga-innan-det-ar-for-sent/

Av: Per Wirtén Redaktionsmedlem Dagens Arena


Frihet eller USA-hat?

Det utdragna kriget i Afghanistan sprider sig obevekligen allt djupare in i Pakistan. Talibaner och andra revolutionära islamister är på offensiv. Nato skickar fler soldater. Läget är svårt. Nu ställs återigen frågan på sin spets om vad man ska vara solidarisk med.

http://www.dagensarena.se/text/2009/05/har-hor-vanstern-hemma

Washington

Anti-torture rally hits Washington







More than 100 antitorture activists marched to the White House on Thursday to protest against US detention policy. They also voiced anger against what they consider to be the governments refusal to...

http://www.youtube.com/watch?v=3J1mglPhqiE&NR=1