Sidor

måndag 4 maj 2009

Av: Rebecka Bohlin

Visioner räcker inte


I många länder leder den djupa finanskrisen till att politiken i viss mån förflyttas åt vänster. Insikter växer fram om marknadens otillräcklighet och behovet av att en aktiv keynesiansk politik. Som exempel kan nämnas att det japanska stimulanspaketet motsvarar 16 och det kinesiska 18 procent av deras respektive länders BNP. Även USA satsar stort liksom flera europeiska länder.

I Sverige är situationen dock annorlunda. Här vidhåller regeringen att vi inte får dra på oss något större budgetunderskott. De belopp som satsas på att stimulera ekonomin och rädda jobben motsvarar inte ens en procent av BNP.

Och – märkligast av allt – trots att arbetslösheten går mot rekordsiffror och den förda klasspolitiken verkligen slår sönder många människors tillvaro, växer stödet stadigt för regeringen. En förklaring är att oroliga tider brukar gynna ”fadersfigurer”. Sahlins och oppositionens osäkra uppträdande spelar också en viktig roll. Lägg till detta att jobbavdraget väger tungt för många människor, trots att slantarna rullar in på bekostnad av nedskärningar i kommuner, landsting och enskilda individers sjuk- och arbetslöshetsersättningar.

http://www.arbetaren.se/articles/ledare20090429-2




Inga kommentarer: