Sidor

torsdag 18 mars 2010

Av: Christina Johansson

Rutavdrag ger inte trygga anställningar
Svar till Gun-Marie Stenström, HN 8 mars.

Trygga anställningar för alla! Du skriver i din insändare att rut är en attraktiv och efterlängtad tjänst! För vem är den attraktiv och vem har längtat efter den? Knappast de kvinnor som får arbete som timanställda för något städbolag och i och med detta inte har en trygg anställning. (Man får t ex inte ta ett banklån med en timanställning.)
Inte heller för de kvinnor som arbetar deltid om cirka 10-15 timmar i veckan och inte kan försörja sig på detta. För att inkomsten ska vara grund för att få a-kassa så måste man arbeta minst 56 procent och man får heller inte vara sjuk. Dessa kvinnor skulle istället ha fått tillsvidareanställningar och heltidstjänster inom den "mjuka" sektorn.
Sedan skriver du att dessa jobb ger kvalitetstid i hemmet för kunderna. Är det verkligen meningen att staten ska skattesubventionera så att vi får kvalitetstid hemma? Kanske så att vi hinner ta en promenad med hunden eller med maken medan någon städar hemma hos oss.

SKA VI ta ut skatter av alla för att ett litet fåtal ska få högst privata förmåner som bara gynnar dem själva? Vilka är det som får kvalitetstid hemma? Inte är det de kvinnor som arbetar med dessa hushållsnära tjänster i alla fall och inte deras familjer heller. De kvinnor som utnyttjar dessa tjänster har säkert längtat! De kvinnorna har råd att betala för detta även utan skattesubventioner. De kvinnorna har råd att betala en "vit" lön för att få tjänsten utförd. En tredjedel av dem som utnyttjar rutavdraget har en månadsinkomst på 50 000 kronor.
Jag hoppas verkligen att vi fram till valet kan koncentrera oss på de viktiga frågorna såsom att vi får välfärden tillbaka. Att vi får bort de ökade klyftorna mellan fattiga och rika.
Vi måste minska arbetslösheten och konkurrera med kunskap. Vi måste också få tillbaka tryggheten. Detta är viktigt även om man är sjuk eller arbetslös. Vi kan inte fortsätta att låna pengar för att sänka skatten och för att skattesubventionera hushållsnära tjänster!
CHRISTINA JOHANSSON
Kommunals S-fackklubb  
 

Inga kommentarer: