Sidor

söndag 5 oktober 2008

Hycklande solidaritet

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin har vardera mer än en och en halv miljon i årslön - då är det också lätt att vara "solidarisk" på andras bekostnad.
Under sken av att solidarisera sig med EU:s övriga arbetare och löntagare säljer Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin ut (genom att stödja undertecknandet av Lissabonfördraget och genom att ha gett upp kampen mot den orättfärdiga Lavaldomen) allt det som svenska arbetare kämpat sig till under en hundraårig kamp. Det är i själva verket inte de svenska arbetarna och löntagarna man stödjer om man godkänner Lissabonfördraget. I stället är det ett accepterande av det extremt nyliberala samhället som är grunden för deras ställningstagande.
I en demokrati ska det eller de partier som vinner majoritet vid ett riksdagsval kunna bilda regering och föra den politik man gått till val på. Detta omöjliggör Lissabonfördraget eftersom det är en politisk grundlag - därmed är den inte demokratisk. Lissabonfördraget omöjliggör för medborgarna i respektive land att välja det samhälle en majoritet av folket förordar. Med andra ord. Det blir ett elitsamhälle, på elitens villkor. Inte folkets vision av det goda samhället.
Olle Ljungbeck
Gävle

Inga kommentarer: