Sidor

lördag 10 januari 2009

Zenit, ett namn med anor

Arbetaren Zenits historiska systertidning Zenit hade en tung roll: den introducerade den nya vänsterns tankevärld för en svensk publik.









Att Arbetarens nya systertidning – med större utrymme för fördjupning, kultur och debatt – fått namnet Zenit är ingen slump. Rikard Warlenius och Josephine Askegård ger en guide till tidskriften Zenit, som startade som en syndikalistisk tidskrift på 1950-talet, men under dramatiska former övertogs av ”den nya vänstern” efter ett decennium.

Tidskriften Zenit – med mottot ”Tänk själv, tänk fritt” – såg dagens ljus 1957 som ett organ för Syndikalistiska ungdomsförbundet, men det var i praktiken den syndikalistiska grupprörelsen som skötte utgivningen. Den bestod av SAC närstående men fria grupper i Stockholm, Lund, Göteborg och Uppsala och senare Köpenhamn. Grupprörelsen var fokuserad på ideologi snarare än arbetsplatskamp och hade åtminstone i Lund och Uppsala viss akademisk och kulturell prägel. Det märktes i Zenit, där förutom syndikalistiska profiler även författare och intellektuella skrev i lite friare former än i exempelvis SAC:s tidning Arbetaren.

http://www.arbetaren.se/articles/radar20090108-2


Inga kommentarer: