Datormolnen håller på att förändra IT-världen, men vad är ett datormoln egentligen? Det enklaste sättet att förklara det för er svärfar när han frågar är att jämföra det med vanlig biluthyrning.
Ni skall till Bollnäs, Boston, Borås eller Bagdad på semester och ni vill inte ha nya Lamborghinin med er. Det skulle kosta alltför mycket att bepansra den, speciellt om ni ska till Bollnäs på sommaren. Så vad gör ni, jo ni hyr en bil. Enkelt och effektivt och relativt billigt.
Henning Mankell om hur israelisk militär försökte tysta den internationella palestinska litteraturfestivalen i Israel i maj 2009.
För en dryg vecka sedan besökte jag Israel och Palestina. Jag ingick i en författardelegation med representanter från olika kontinenter. Vi skulle medverka i en palestinsk litterär konferens. Invigningen skulle ske på den Palestinska Nationalteatern i Jerusalem. Just när vi hade samlats kom tungt beväpnad israelisk militär och polis och meddelade att dom tänkte stoppa oss. På frågan varför, var svaret:
– Ni utgör en säkerhetsrisk.
Det är naturligtvis nonsens att påstå att vi i det ögonblicket utgjorde ett terroristiskt hot mot Israel. Men samtidigt hade dom ju också rätt. Visst utgör vi ett hot när vi kommer till Israel och säger vad vi tycker om israelernas förtryck av den palestinska befolkningen. Det är inte konstigare än att jag och tusentals andra en gång utgjorde ett hot mot apartheidsystemet i Sydafrika. Ord är farliga.
Besöksindustrin är i varje fall vinnare när Sverige blir ordförandeland i EU. Det blir åtskilliga tiotusentals övernattningar på svenska hotell de närmaste sex månaderna. För att inte tala om alla restaurangnotor och konferensbesök.
Den stora inrikespolitiska frågan är om Fredrik Reinfeldt kan dra politisk nytta av ordförandeskapet, på samma sätt som Göran Persson blev ordförande Persson med svenska folket och sedan vann valet 2002. Avgörs maktfrågan i svensk politik ännu en gång av ett ordförandeskap i EU? Mycket möjligt. Fredrik Reinfeldt seglar redan på en räkmacka i medierna medan Mona Sahlin-bashingen bara fortsätter. Efter det tjeckiska debaclet är det också svårt att misslyckas helt och hållet.
Det tog precis 100 år, från 1865 till 1965, innan det brutala apartheidsystemet i de amerikanska sydstaterna äntligen kunde slängas på historiens skräphög.
Det sovjetiska väldet varade i 70 år, DDR i 40, det tusenåriga Nazityskland i endast 13 år.
I min insändare publicerad 25 juni skrev jag om en kvinna i chefsposition som gjort uttalandet ”Ni får väl söka städjobb” i samband med att oron inför att bli övertalig diskuterats med personal anställd inom handikappomsorgen.
Den person som gjorde detta uttalande innehar inte en chefsposition inom kommunen. Den rätta benämningen skall vara ”övergripande ansvarig i genomförandegrupp som planerar övergången till entreprenaddrift” (vilket i sig kan tyckas göra uttalandet ännu mera plumpt).
Jag ber om ursäkt för min felskrivning och hoppas att ingen känt sig oskyldigt utpekad eller kränkt(!)
Min mening var heller inte att på något sätt kränka dem som arbetar som lokalvårdare. Det som för mig var kränkande i hela situationen var det avfärdande bemötandet från ansvarig inom kommunen när det handlar om personalens möjligheter till arbete och försörjning.
Vad tänkte Falkenbergs kommun när den sålde ut gruppbostäder och daglig verksamhet till ett sådant skambud som Carema Orkidén gav?
När de klart och tydligt kan läsa att de måste skära ned på personal för att hålla budgeten! Eller kan de inte läsa? Jag hoppas att anhöriga är medvetna om detta också. För dessa är det inte lika lätt att hitta protokoll och få reda på hur det verkligen ligger till.
Kan verkligen ni som varit med och bestämt detta sova gott om nätterna när ni vet att ni troligtvis kastar ut folk i arbetslöshet? Vi som har känt oss trygga med vårt arbete gör det inte!
Sverige är ett rikt land med stor mångfald och breda internationella kontaktnät. I det rödgröna samarbetet vill vi bygga vidare på den kraft som vi vet finns i vårt land. Vi vill vara med och göra Sverige mer modernt, konkurrenskraftigt och rättvist. Vi vill investera i framtiden. Svensk politik står inför ett vägval: ska vi investera i jobb, eller fortsätta stå passiva inför arbetslösheten?
Mikael Zand hoppar nu av från sitt parti Sverigedemokraterna med motiveringen att han "har upptäckt att de är främlingsfientliga smygrasister". Stoppa pressarna! Ring Nobelkommittén, någon! Andreas Bryhn
Honduras vänsterliberale president Manuel Zelaya störtades i en statskupp på söndagen och deporterades till grannlandet Costa Rica. Statskuppen har kritiserats världen över.
President Alan García led ett förödande nederlag när han i förra veckan tvingades backa från två av de ”regnskogslagar” som har lett till stora protester i peruanska Amazonas. Lagarna var en anpassning till Perus frihandelsavtal med USA och det kraftiga motståndet kan få storföretag att omvärdera satsningar i projekt som ursprungsbefolkningen motsätter sig.
Stora Enso och andra nordiska företag måste från grunden se över den modell de arbetar efter i Latinamerika, där den starka koncentrationen av stora plantager drabbar lokalbefolkningen. Det skriver frilansjournalisten Lennart Kjörling i en debattartikel.
Hej. Jag har skrivit angående handikappersättning. Jag skulle vilja tacka Berit Jansson för hjälpen (inlägg i ämnet 14 maj och 9 juni).
Jag har skickat in en ansökan om handikappersättning. med tanke på min dåliga sjukpension och mitt dåliga bostadsbidrag på ynka 68 kr varje månad med en hyra på 5 440. Jag har också kostnader för hemtjänst, läkarvård, medicin, tandvård, Resam och färdtjänst men det tar de ingen hänsyn till på Försäkringskassan utan man måste gå till en kamrat för att få reda på saker som de skall tala om för oss.
Jag har haft sjukpension sedan 1992 och fick reda på detta i år av min granne Berit.
Jag uppmanar alla andra i samma situation att stå på er och sök handikappersättning med det snaraste. Jag hoppas ni får rätt så att ni får ersättning för sex månader retroaktivt. Stå på er stenhårt, vik inte en tum!
Viktigt. Bra arbetsklimat är viktigt på alla arbetsplatser. Men kanske extra mycket på en arbetsplats som i så hög grad handlar om liv eller död som ett sjukhus.
Fotograf: Emma Gustafsson
Thord Erasmie
Först vill deklarera att jag inte har någon anknytning till Varbergs sjukhus. Den information om förhållanden som jag här skall belysa har tagits från tidningsartiklar i HN.
Utreder hotbild. Läkarförbundet ska utreda om sjukhusledningen i Varberg hotat läkare med uppsägning efter att dessa gått till tidningen med uppgifter om sin arbetssituation. ”Vi överväger i sådant fall att JO-anmäla", säger Läkarförbundets representant för läkarna Thomas Zilling.
Fotograf: L-G Johansson
Varberg Läkarna på medicinkliniken känner sig hotade av sina chefer efter att ha påtalat brister i sjukvården. Nu ska Läkarförbundet utreda om sjukhusledningen i Varberg kränkt de anställdas yttrandefrihet.
Det finns galna människor i alla länder, titta bara på ayatollorna i Iran, men det finns fler galna människor i USA än i något annat land som i alla fall jag känner till.
Today the House is slated to vote on the American Clean Energy and Security Act of 2009. Yesterday the President weighed in heavily on the importance of passing this bill:
Plötsligt händer det något i mejlboxen. Det rasslar oavbrutet in pressmeddelanden från de rödgröna. "Vi investerar i grön infrastruktur!" "Vi investerar i skolorna!" "Vi investerar för framtiden!"
Det finns de som länge har hetsat mot Iran. De har förespråkat sanktioner och isolering och velat bomba landet. De gömmer sig bakom kärn-vapenhotet, men drivs av ett intresse för de iranska oljekranarna. Samma personer – allt från amerikanska republikaner till svenska högerpolitiker – gråter i dagarna krokodiltårar över den repression som regimen utsätter vanliga iranier för. Samma demonstranter som liberalerna nu så flitigt ömmar för hade med stor sannolikhet dött av amerikanska bomber eller svultit ihjäl av europeiska sanktioner.
Den amerikanska presidenten Barack Obama får nu kritik för att han inte kritiserar den iranska regimen tillräckligt hårt. Republikaner och hårdföra liberaler vill att Obama öppet ska ta parti för oppositionsrörelsen. Men västvärldens ledare bör lämna proteströrelsen i Iran i fred.
Personalen på Lagena lovar att fortsätta sin kamp trots att de nu återgått till arbetet. Foto: José Figueroa
Arbetsdomstolen tvingade förra torsdagen de strejkande vid Systembolagets dotterbolag Lagena att återgå till arbetet från och med i måndags. Personalen lovar dock att fortsätta kampen. Striden är principiellt viktig, både sett till synen på arbetsrätten och för fackföreningars roll på en arbetsplats.
Kvinnorna. De mördar dem, de slår dem, de fängslar dem. Men kvinnorna, de fortsätter att kämpa. Neda 16 år, blev mördad av en regim som nu börjar frukta för sin egen existens. Videoklippen har via YouTube nått hela världen. Neda har blivit som Jan Palach i Prag 1968, en hjälte för frihet inte bara en martyr för Allah.
Neda 16 år, mördad på gatan, är revoltens symbol. Hon faller ned, ett skott i hjärtat, blodet sprutar först från näsan, sedan från munnen och öronen, ögonen upp och nedvända mot himlen. Slöjan faller, precis som den mörka klädnaden som islam tvingar henne in i, och alla kan se att hon bär jeans, T-shirt och tennisskor. Hon blev i våra ögon en av våra döttrar och systrar.
Innan jag försöker fördjupa mig i det som den här döden kan betyda för Iran, vill jag försöka samla all information jag har fått.
Det var fars dag här förra veckan så mina tre barn gick samman och köpte mig en ny minnespinne. Men det var inte vilken minnespinne som helst utan en på hela 32GB, dvs gigabytes! Det var inte så länge sedan diskarna inte var större än så.
Any moment now, the House will be voting on the boldest attempt to rethink how we produce and use energy in this country. The bill's passage is not assured. Call your Representative today.
Rösterna räknas inte om. Ahmadinejad står som segrare trots konstigheter, verkar vara de flestas slutsats. Protesterna har kallats gucciriots. Teherans norra förorter är välbärgade. Feminister hade hopp om ökad jämställdhet före valet, nu är det kvinnor och studenter som tillsammans med medelklassen kämpar för fler rättigheter.
Office of the Press Secretary _______________________________________________________________ For Immediate Release June 20, 2009
Statement from the President on Iran
The Iranian government must understand that the world is watching. We mourn each and every innocent life that is lost. We call on the Iranian government to stop all violent and unjust actions against its own people. The universal rights to assembly and free speech must be respected, and the United States stands with all who seek to exercise those rights.
As I said in Cairo, suppressing ideas never succeeds in making them go away. The Iranian people will ultimately judge the actions of their own government. If the Iranian government seeks the respect of the international community, it must respect the dignity of its own people and govern through consent, not coercion.
Martin Luther King once said - "The arc of the moral universe is long, but it bends toward justice." I believe that. The international community believes that. And right now, we are bearing witness to the Iranian peoples’ belief in that truth, and we will continue to bear witness.
”Tillsätt en haverikommission för medicinkliniken i Varberg”
Hans Hoff (S): Jag vill inte hamna på gynekologen om jag får hjärtbesvär
Varberg. Låt någon utomstående granska medicinkliniken i Varberg. Det säger riksdagsmannen Hans Hoff (S). – Om jag får hjärtbesvär vill jag inte hamna på gynekologen. http://hn.se/nyheter/1.501973
Dödsstöt. Det är en dödsstöt mot karriären att öppet kritisera ledningen för Varbergs sjukhus.
Fotograf: L-G Johansson
När det blir fullt på medicinkliniken vid Varbergs sjukhus ökar pressen på läkarna att inte ”lägga in i onödan”, skriver Tommy Carlsson och Carl Nemeczek, verksamma vid Hjärthuset i Varberg.
Hans Hoff (s) vill tillsätta en haverikommission för att bena ut vad som gör att medicinkliniken vid Sjukhuset i Varberg inte fungerar som den borde. Läkarna har slagit larm om att överbeläggning är ett närmast permanent problem. Som patient kan man hamna på en helt annan klinik där det inte finns samma specialkunskaper som hos medicinarna. Den medicinska säkerheten äventyras.
Vi ser samma fenomen här hemma som utomlands, att skitfrågornas tyranni växer i politiken. Hur statsråden tvingas avsätta en arbetsdag i veckan åt att svara på vad som ofta är rena bygdefrågor i riksdagen. Att mediernas krav på one-liners från ministrarna trasar sönder deras arbetsdag. Det säger sig självt att det då inte blir så stort utrymme för långsiktigt tänkande.
Samtidigt som demokratirörelsen i Iran använde teknologi från Silicon Valley för att sprida sitt budskap så satte ayatollorna och Ahmadinejad in FRA-teknologi för att spionera på demonstranterna.
Med tanke på de förestående nedskärningarna inom barnomsorg och skola i Falkenberg så skulle jag vara tacksam för en redovisning av olika tjänster inom förvaltningarna.
Läst i HN. Jag läste i HN att en politiker ville ”frysa” lönerna nästa år. Genast fick han mothugg av andra lokala politiker med en mycket konstig motivering, nämligen att det skulle bli svårt att rekrytera nya unga politiker inför nästa val.
Vi har som enda media intervjuat hela oppositionen i ett gemensamt samtal om den nya politiken. Vilka är planerna? Vad kan redan nu slås fast om den framtida ekonomiska politiken, om Vattenfalls roll, om de offentliga pengarna och om klimathotets allvar. Hur ska en icke borgerlig politik se ut på riktigt?Det här är ett öppet samtal. Johan Ehrenberg pratar med Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly.Det är ett samtal om allvaret men också om möjligheterna. Det är redigerat för att förenkla läsningen. Hela samtalet finns ordagrant även för lyssnande/betraktande.Läs och tolka själv hur de ser på den framtida politiken. Diskutera gärna!Denna första vecka diskuterar vi kris, skattepolitik, statsfinanserna och gröna investeringar.Nästa vecka jobb, förstatligande, de höga politikerlönerna och EU-valet.
Den avslutande delen av detta samtal publiceras först i nästa veckas tidningar, och sedan här på webben. Då läggs även den andra delen av podcasten ut.
Fram till 1924 auktionerade kommunen ut sina ”sorgebarn” till lägst bjudande. På så sätt slapp de själva ansvaret. Det känns som om historien upprepar sig fast det nu handlar om utförsäljning av alla gruppbostäder och dagcenter inom Falkenbergs kommun. Som lägst bjudande vann Carema orkidén, och från november månad drivs omsorgen med dem vid rodret. Från början sades det att vid ett övertagande skulle alla få behålla sina jobb.
Vi känner oss överkörda av Falkenberg kommun! Vad har vi att välja på? Att följa med till Carema Orkidén eller ut i den öppna arbetslösheten? Kommunen uppmanar oss att följa med för det finns inga arbeten till oss mer än ett fåtal tjänster i äldreomsorgen. Och det är vissa som inte har utbildning till det, för där krävs det att man är undersköterska, men vi är vårdare.
Istället för kändisjournalister som står framför kamerorna så kan vi i väst direkt följa vad som sker i Iran via Twitter. En bra s.k. hashtag är #gr88.
Tolv kända intellektuella? Björn Ulvaeus må vara hänt men jag trodde att Christer Fuglesang var kändisaustronaut, Stellan Skarsgård skådis och Morgan Johansson riksdagsledamot. Kända intellektuella, verkligen?
Varberg. En 90-årig kvinna dog på akutmottagningen på sjukhuset i Varberg i måndags. Då hade hon väntat på vårdplats i tio timmar. Nu rasar läkarna på medicinkliniken över den ständiga överbeläggningen.
Join Naomi Klein, Neve Gordon, Noam Chomsky and thousands of others and tell Israel not to jail Ezra Nawi, one of Israel’s most courageous human rights activists.
His crime? He tried to stop a military bulldozer from destroying the homes of Palestinian Bedouins in the South Hebron region.
Nawi, a Jewish Israeli of Iraqi descent, is a threat to the settlers and the Israeli government because he has brought international attention to efforts to illegally remove Palestinians from the Hebron region. He will be sentenced in July.
(Watch the remarkable video of Nawi trying to stop the home demolition and his subsequent arrest.)
See the shocking footage censored by Youtube and Huffington Post of young American Jews and American Israelis raging against Barack Obama. Starring Max Blumenthal and co-produced by Joseph Dana aka Ibn Ezra (www.ibnezra.wordpress.com).
Tell YouTube not to censor "Feeling the Hate" video
After it was seen by over 400,000 people, YouTube took down Max Blumenthal and Joseph Dana’s video “Feeling the Hate in Jerusalem on Eve of Obama’s Cairo Address” without explanation. They have stonewalled all attempts to find out what happened.
Blumenthal and Dana took a video camera to downtown Jerusalem and asked kids on the street – mainly Americans in Jerusalem over the summer - how they felt about Obama. The answers they heard: mainly hardcore racism enhanced by expletives, homophobia, Islamophobia, Arab hatred, and a lot of ignorance. Youtube also just took down another video of a Palestinian forced to slap himself by the Israeli Border Police. A pattern is emerging. We know this kind of hatred and extremism is a real phenomenon in our Jewish communities. It needs to be unearthed and looked at with the same seriousness we want to see in any community confronting its own extremists. As we seek real peace in the Middle East, the stakes couldn't be higher.
Write to YouTube and ask them to put this video back up.
Revolten i Iran handlar långtifrån om ett jippo för någon av de fyra kandidater som handplockats av högste ledaren ayatollah Khamenei. Det är en kamp för frihet, rättvisa och demokrati som kräver vårt stöd.
Read more Corps comments at http://levees.org Hiding their identities, people at the US Army Corps of Engineers in New Orleans masqueraded as ordinary citizens and attempted to rewrite the history...
Rob Hopkins om möjligheterna att ställa om ett samhälle
För fyra år sedan, i Totnes på den brittiska landsbygden, startade Transition Town-rörelsen – som på svenska kallas Ställ om-rörelsen. Nu ansluter sig mängder av städer och stadsdelar världen över. Idén är att se en framtid utan fossila bränslen som oundviklig, eftersom oljetoppen och de kraftigt ökade priserna kommer att skaka världsekonomin i grunden. Arbetaren träffade Transition Town-rörelsens grundare, Rob Hopkins, i London. Han kallar rörelsen ett ”avvänjningsprogram för oljeberoende”.
Chávez lovar arbetarkontroll av förstatligade företag
Som en del av landets krispolitik har president Hugo Chávez genomfört nya förstatliganden av företag i Venezuela, krav som också har drivits av anställda. Chávez har utlovat arbetarkontroll, men om detta blir verklighet återstår att se.
Största protesterna på 30 år skakar den iranska regimen efter valet
På Irans gator utspelar sig i skrivande stund de största protesterna som den Islamiska republiken av Iran har skådat under sin 30-åriga historia. Det rör sig, enligt många, om ett uppror som bara kan jämföras i omfattning med revolutionen 1979.
Vad ska en regering göra om den har vunnit makten på att minska utanförskapet och få fart på jobben, och det sedan blir tvärtom? När det i stället för fler jobb och mindre i bidrag har blir färre jobb och en explosiv ökning av socialbidragen? Partiledardebatten i riksdagen i går visade att regeringen taktiskt tycks ha målat in sig i ett hörn, med det kommande riksdagsvalet allt närmare.
USA och i mindre uträckning även svenska nyhetsmedier har länge använt sig av stjärnjournalister som den Iranfödda Christiane Amanpour och norskan Åsne Seierstad för att bara nämna några. Människor som ofta blir en del av de nyheter de rapporterar.