Sidor

tisdag 28 juni 2011

Maj Wechselmann: SVT-film förfalskar historien om folkmordet i Sudan | Debatt | Aftonbladet

Maj Wechselmann: SVT-film förfalskar historien om folkmordet i Sudan | Debatt | Aftonbladet

Jag blir alldeles bestört över Nilssons historieförfalskning. Det finns en rad omfattande FN- rapporter, som utmålar inbördeskriget i Södra Sudan som en slakt av civilbefolkningen i söder, genomfört av Omar Al Bashirs armé och hans miliser, muhajedin och muraheleen.

I Bengt Nilssons film nämns Omar Al Bashir inte med ett enda ord, fast samma president efterlysts för folkmord av domstolen för internationella brott i Haag.

Den internationella opinionen om mördandet i Sudan är samstämmig: FN-rapporterna stöds av Human Right Watch och Amnesty International. Dessutom finns det 50 oberoende organisationer i Europa som i en gemensam rapport om inbördeskriget, Unpaid Debt, ger oljebolagen en stor del av skulden till dödandet.

48 oberoende människorättsorgan i USA har kommit fram till samma sak i organisationen Investors Against Genocide – de ger också oljebolagen skulden.

Omar Al Bashir bedrev också en omfattande slavhandel med svarta människor från södra Sudan som såldes till norra Sudan. Det ledde till en av de största kampanjerna i USA, med den dåvarande aktivisten Barack Obama i spetsen. Investors Against Genocide har fått igenom en ny lag som stoppar investeringar som stödjer den brutala regimen i Sudan. Lagen har på mindre än ett år fått statliga pensionsfonder att ta ut åtta miljarder dollar från bolag som investerar i Sudan, främst oljebolag.

År 2001 betalades Bengt Nilssons resa delvis av Lundin Petroleum, ändå fick han möjlighet att framföra sina synpunkter i SVT:s Agenda. Detta kritiserades efteråt starkt av Amnesty International. Att fortfarande 2011, när så många motbjudande fakta ligger på bordet, ge utrymme för Bengt Nilssons förfalskade bild av inbördeskriget i Södra Sudan utan någon motbild måste betecknas som ett lågvattenmärke för SVT.

Maj Wechselmann

Inga kommentarer: