Sidor

onsdag 14 oktober 2009

Av: Sofia Lundkvist

”Det började allt mer likna ett gisslandrama”

Årets civilkuragepristagare om varför de tog striden mot arbetsgivaren


Jessica Moya. Foto: José Figueroa.

Civilkuragepriset, som årligen delas ut av SAC Syndikalisterna till minne av den facklige aktivisten Björn Söderberg, mördad av högerextremister, tilldelades på måndagen Lagerarbetarna på Systembolagets dotterbolag Lagena i Jordbro. Arbetaren talade med Jessica Moya som har arbetat på Lagena sedan 1998 och är en av talespersonerna för Lagenaarbetarna. 

Juryns motivering:

”Lagerarbetarna på Lagena i Jordbro vågade tro att de tillsammans har möjlighet att påverka sin situation. I en akt av civilkurage, solidaritet och sammanhållning ställde arbetskamraterna upp för varandra och tillsammans tog de upp kampen mot ledningens kriskrav. Lagenaarbetarnas modiga protest är en inspiration för många som i den ekonomiska krisens spår drabbas av omotiverade varsel eller hetsas i konkurrensen mellan arbetstagare. Deras vilda strejk och blockad har fört upp frågan om bemanningsföretagen till att bli en av de viktigaste i nästa års avtalsrörelse.
Lagenaarbetarna tilldelas civilkuragepriset för att de får oss att minnas att även om det är svårt, så har vi har ett ansvar att tillsammans motverka orättvisa försämringar som drabbar oss uppifrån. Lagenaarbetarna tilldelas priset för att de i handling stärkt oss i vår tro på en mer rättvis och solidarisk värld.”

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20091014

 

 

 

Inga kommentarer: