Sidor

torsdag 30 juli 2009

Kriget i Afghanistan


Fast i kolonialkrigets träsk


Norska soldater dödade min pappa. I norska Dagbladet berättar nioårige Khal Mohammad hur han åkte på sin fars motorcykel när fadern blev skjuten och dödad av två norska soldater i Afghanistan. Kahls pappa, Chora, var en fattig man som jobbade med att reparera och slipa jordbruksredskap. Han var obeväpnad när han dödades. Och han var ingen upprorsman. Den norska försvarsministerns framställning av händelserna ifrågasätts nu starkt.

Nordiska soldater sjunker allt längre ner i det amerikanska krigsträsket i Afghanistan. Vi har också fått veta att svenska ISAF-soldater har dödat sex afghanska män den senaste veckan, män som sägs vara militanta islamister och ”talibaner”.

Samtidigt växer kritiken mot den svenska krigsinsatsen i Afghanistan. Pierre Schori har nyligen ifrågasatt vad syftet är med det svenska deltagandet. Helle Klein har skrivit en kritisk ledare i AB. Radio Västs säkerhetspolitiska kommentator varnar för riskerna med det svenska engagemanget. Uppenbart tränger sig en osäkerhet på in i etablissemangets led.

http://rodamalmo.blogspot.com/2009/07/fast-i-kolonialkrigets-trask.html

Inga kommentarer: