Sidor

söndag 19 juli 2009

Av: Anna-Klara Bratt

Helvetesgapet i sommarsverige

DET ÄR NÅGRA ÅR SEDAN det existerade "klyftor" i den politiska debatten. Vänsterpartiet hade tema "Minska klyftan" på en kongress under Gudrun Schyman i början av 2000-talet och "klyftan" mellan etablissemang och politiskt engagerade ungdomar diskuterades flitigt i efterspelet till Göteborgshändelserna 2001. Sedan dess tycks "klyftorna" i samhället ha försvunnit. Kanske beror det på att det i dag är det så stora skillnader att den ene inte längre ser vad den andre gör? Klyftan har gått itu och blivit en ravin, ett avgrundsdjup, eller som det heter på Astrid Lindgrenska: ett helvetesgap.
För medan varsel, brustet socialförsäkringssystem, sönderslagen arbetslöshetsförsäkring och ekonomisk kris ger bekymrade veck i pannorna hos både offer och förövare har medelklassen det bättre än på många år.
Är du både lån- och löntagare har du mer pengar i plånboken än någonsin. Lånet är billigt och skatten är låg. Är du dessutom gift, förälder och villaägare kan du göra avdrag för det mesta i både arbetsliv och privatliv, köpa bensinsnåla bilar på rea och skjutsa ungarna till en finare skola i den nya bilen medan du förfasar dig över att det finns kackerlackor i Rosengård.
Kanske trillar du näringsmättade köttbullar åt barnen, stretchar bort nackbesvären på gymmet och tycker att det är både klimatsmart och ekonomiskt med inhemsk semester i år?

HAR DU HAMNAT på fel sida helvetesgapet är det inte kris utan nöd. Hyran i din hyresrätt ligger fast eller stiger. Halvtidsjobbet har du fått säga upp på grund av de nya reglerna i a-kassan, om du ens hade råd med a-kassa. Jordgubbarna är dyra och på sommarfritids är det så många barn att personalen inte kan lämna gården. Är du dessutom ensamstående med barn ligger du riktigt illa till på arbetsmarknaden och kan varken utnyttja rut- eller rotavdrag, jämställdhetsbonus eller "valfrihetsreformer".
Blir du sjuk är du en fuskare, och har du dessutom ett annat förstaspråk än svenska är du misstänkliggjord direkt. Under alla omständigheter vet du att du tillhör utanförskapet, för kön växer till socialen och socialsekreteraren är irriterad och stressad.
Får du ont i tanden drar du ut den i stället för att rotfylla den. Det blir dyrt ändå. Kanske hittar du utgången köttfärs på Lidl? Fast korven med lite kött och mycket vatten är billigare. Du tar allt du kan hitta med mycket tillsatser och får en halvfull kasse med dig hem i stället för en halvtom. Livet är en fest. Barnen blir glada för chips och du kollar på Sommarunderhållning från Österlen. Det är också det enda du har gemensamt med medelklassen.

MÖTESPLATSERNA ÖVER KLASSGRÄNSERNA är så gott som utraderade. Varken skolan, arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden fungerar integrerande och medan pizzerian och campingen är tom i sommarsverige är marinorna och stugorna vid havet fullbokade. Med hjälp av Fredrik Reinfeldt kröner Tomas Ledin medelklassen till kungar och skiter i dem på andra sidan helvetesgapet - de har ju i alla fall inte råd att gå på konsert. I detta har Tomas Ledin faktiskt rätt.
Och lets face it, det är svårt att göra pop av tandvärk och billig korv från Lidl. Enklare då att slå in en kil mellan arbetande och arbetslös arbetarklass. Alliansen kallar det arbetslinjen. Låt oss kalla det helvetesgapet.
Anna-Klara Bratt
ARBETAREN

Inga kommentarer: