Sidor

lördag 9 maj 2009

Av: Åsa Lindqvist

Hård kritik mot Försäkringskassan


Sena utbetalningar från Försäkringskassan till människor med sjukersättning, aktivitetsersättning och bostadsbidrag gör att allt fler hör av sig till socialförvaltningen för att överleva ekonomiskt.

Förvaltningens månadsbudget är redan övertrasserad.

– Vi ser konsekvenser av Försäkringskassans förlängda handläggningstider, säger Lisa Nilsson på socialförvaltningen.

Det strömmar in nya ärenden hos socialförvaltningen i Falkenberg och flera av dem skulle inte ens behöva hamna där.

– Vi märker helt klart av det nya systemet hos Försäkringskassan. De är så sena i sitt beslutsfattande på grund av omorganisationer. En av våra handläggare som jag pratat med har till exempel ett ärende som det skulle ha fattats beslut om i oktober. Beslut kom i april. Ansökan om bostadsbidrag har en handläggningstid på fyra månader i ett annat ärende, säger Lisa Nilsson, sektionschef på ekonomisektionen på socialförvaltningen.

Konsekvensen blir att so­cial­förvaltningen tvingas betala ut försörjningsstöd till människor som väntar på Försäkringskassans beslut. Därefter får förvaltningen kräva pengarna tillbaka av Försäkringskassan. Hur mycket pengar man får tillbaka är osäkert eftersom besluten inte är fattade.

– Våra handläggare är frust­rerade. Detta drabbar ju alla. Det kommer männi­skor till oss som aldrig skulle behöva komma hit, som inte har med socialtjänsten att göra, som normalt sett klarar sig själva. Det är också hemskt, säger Lisa Nilsson.

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.461323




Inga kommentarer: