Anita Gidén, Falkenberg, är ledamot av styrelsen för vänsterpartiet i Halland och fackpolitiskt ansvarig.
EG-domstolen har i Laval-domen (företaget som byggde om en skola i Vaxholm) fastslagit att de svenska kollektivavtalen inte kan utgöra en grund för lönesättning för utländsk arbetskraft som tillfälligt arbetar i Sverige.
Detta är en katastrof för den svenska modellen som nu har 70 år på nacken, modellen att det är arbetsgivare och arbetstagare som förhandlar arbetslivsvillkoren utan inblandning av regering och riksdag.
Alliansen, ivrigt påhejad av Svenskt Näringsliv, har inte visat något större intresse av att de svenska kollektivavtalen ska skyddas genom en skrivning i Lissabonfördraget.
Genom Laval-domen är det sedan årsskiftet fritt fram för svenska företag att hyra in arbetare från andra länder till, i svenska ögon, mycket låga löner och kränkande arbetsvillkor. Bland annat rivs nu Vin & Sprits gamla lokaler i Årsta av polska arbetare som tjänar 35-40 kronor i timmen. Någon övertidsersättning får de inte trots att de arbetar 11-12 timmar om dagen, sex dagar i veckan.
En lösning som diskuteras är att lagstifta om lägstalöner. Det vore riktigt illa. USA som är föregångslandet för alliansen har sedan länge lagstadgade lägstalöner, ca 6 dollar per timme (strax under 50 kronor) vilket innebär strax över 8 000 kronor i månaden för en heltidsarbetare, före skatt. Eftersom USA haft denna princip så länge är det lätt att se konsekvenserna av en sådan lösning.
Lägstalönerna har inneburit att ca 25 procent av den amerikanska arbetskraften har löner i nivå med lägstalönerna och att väldigt många i USA har både två och tre jobb för att få det att gå runt ekonomiskt. När många slåss om lediga tjänster kan arbetsgivarna ytterligare pressa timlönen mot lägstalönen eftersom de som är i störst ekonomisk nöd accepterar lägstalönen för den är ju bättre än ingen lön alls.
Kan detta hända i Sverige också? Självklart!
Skulle du och din familj kunna leva och betala hyran med heltidslöner på runt 10 000 kronor i månaden före skatt? Om inte kollektivavtalen skyddas i Lissabonfördraget kan det bli en verklighet.
Den 20 november röstar riksdagen om Lissabonfördraget. Vi i vänsterpartiet vill rädda de svenska kollektivavtalen och kommer i riksdagen den 20 november att rösta nej.
För att fälla fördraget räcker det med att vi, socialdemokraterna och miljöpartiet röstar nej eftersom alliansen då inte kan nå kvalificerad majoritet - att 3/4av ledamöterna röstar ja.
Det finns dessvärre mycket som tyder på att riksdagen kommer att rösta ja till ett fördrag som inte garanterar den svenska modellen med kollektivavtal, arbetsrätt och konflikträtt. Det känns mycket oroande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar