Sidor

torsdag 7 augusti 2008

Wal-Mart varnar för Obama

Den amerikanska livsmedelskedjan Wal-Mart har under de senaste veckorna dragit i gång en kampanj mot demokraternas presidentkandidat Barack Obama, rapporterar The Wall Street Journal. Tusentals butikschefer har på obligatoriska möten instruerats att tala om för sina anställda att de vid en valseger för demokraterna riskerar att tvångsanslutas till facket. Detta skulle i sin tur enligt Wal-mart innebära skyhöga fackföreningsavgifter, strejktvång utan kompensation och arbetslöshet till följd av stigande kostnader för företaget. Kedjan får nu kritik för tilltaget, men från företagets sida hävdar man att ingen uttryckligen har uppmanats att rösta på den ena eller andra kandidaten.

– Jag är ingen idiot, det stod helt klart att de talade om för mig hur jag skulle rösta, berättar dock en mellanchef från Wal-Mart i delstaten Missouri.

Wal-Mart är USA:s största privata arbetsgivare och människorättsorganisationer som Human Rights Watch har kritiserat företaget för att dess antifackliga praktik är så omfattande att den kränker den grundläggande rätten “att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen”.

Kristina Lindquist
kristina.lindquist@arbetaren.se
http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20080805-6

Inga kommentarer: