Sidor

lördag 2 december 2006

ETC - DET GODA NUMRET 2006

Radikala länkar:

www.VillageVoice.com den klassiska gratistidningen från New York, i vilken du kan läsa löjligt kompetent journalistik om allt från kriget i Irak till administrationens rackarspel.

www.IrinNews.org FN:s nyhetsbyrå, vars korrespondenter oförtrutet rapporterar från platser som mediebolagen inte ens kan placera på en atlas.

www.AlterNet.org Hundratals skickliga skribenter skärskådar allt från yttrandefrihet till miljö, oftast med fokus på USA.

www.SwedWatch.org Granskar hur svenska företag beter sig i utvecklingsländer. Det behövs.

www.FackligaNyheter.nu 15 svenska fackliga tidningar på samma ställe. Ett måste för dig som vill hålla dit ajour på arbetsmarknaden, och har tröttnat på att svenskt Näringsliv tycks ha passerkort in till många redaktioner.

www.QuickResponse.nu Granskar nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet. En viktig service, med tanke på att journalistkåren fortfarande är etniskt homogen och staplar fördomar när tillfälle ges.

www.AllAfrica.com Jaså, det finns mer än AIDS, krig och svält söder om Medelhavet.

www.Latinamerika.nu Jaså, det finns mer än kokain, Copacabana och kursfall söder om USA.

www.Expo.se Granskar och kartlägger, enligt hemsidan, ”högerextrema och rasistiska tendenser i samhället”. Angeläget, inte minst med riksdagsvalet i färskt minne.

www.anstallningslos.se Sveriges anställningslösas landsorganisation (SALO) företräder så klart inte alla som saknar arbete, men de gör vad de kan för att lyfta fram perspektiv som tyvärr ofta lyser med sin frånvaro.

www.ETC.se Tycker du att tidningen du läser just nu har något att säga? Då kommer du att uppskatta vår webbsida, där du dessutom själv kan delta i debatten.

www.Wired.com Pedagogiska nyheter om teknologi som faktiskt gör plats för sociala aspekter där det annars bara blir hyllningstexter om de senaste produkterna.

http://english.aljazeera.net Bomber brukar råka falla på tv-kanalens redaktioner. Det är någonstans ett gott betyg. En nödvändig motpol till CNN, för att inte tala om Fox News.

www.IPS.org nyhetsbyrå som orkar masa sig över till andra sidan ekvatorn för att rota runt i det där som brukar kallas globalisering.

www.NYTimes.com Tidningen med stort T. Glömmer ibland de sex miljarder människor som vistas utanför Manhattan, men är oftast bara en sanslöst professionell nyhetsförmedlare.

www.NewYorker.com Seymour Hersh. Bland andra.

www.ElPais.es Ett spanskt flaggskepp, som bryr sig om att nyanserat bevaka vad som sker i Sydamerika.

www.IndyMedia.org gräsrotsaktivism som nyanserar vår världsbild.

www.RSF.org Reportrar utan gränser, visar att fler journalister än Anna Politovskaja faller offer för dem som inte kan med demokratins grundprinciper.

www.Mondediplo.com Le Monde Diplomatique, snålar lite med vad de lägger ut på sin webbplats, men det som hamnar där är alltid högintressant och icke-provinsiellt.

www.Morgenbladet.no Radikal kultur från lusekoftornas land.

www.Modkraft.dk Dansk politisk debatt som Pia Kjaersgaard drömmer mardrömmar om.

www.Haaretz.com Informera dig om vem som tycker vad i Israel. Bättre än att höra Stig Fredriksson tolka vad nyhetsbyråerna har tolkat från regionens tidningars tolkningar.

www.Consumersinternational.org 230 organisationer i 113 länder försvarar konsumenters intressen och strävar efter ett rättvisare samhälle.

www.Atimes.com Jaså, det finns mer än snabbt växande ekonomier och fågelinfluensa i Asien.

www.MotherJones.com ”Smart, orädd journalistik”. Så lyder mottot. Stämmer bra.

Tycker du vi glömt nåt? Ja, det har vi så mejla gärna dina bästa tips till tidningen@etc.se. Så samlar vi ihop till en ännu bättre lista!

ETC – DET GODA NUMRET # 2006

Inga kommentarer: