Sidor

torsdag 12 oktober 2006

Säsong för språkkurser

Vid flera tillfällen under sommaren har jag sett bilar med dekaler där det står "I denna bil pratar vi bara svenska". Och jag blir så rörd! Jag tycker det är fint när människor vågar erkänna sina svagheter! Det är absolut inget att skämmas för!

Alla människor är inte skapta för att sitta och läsa böcker, som min gamla mormor alltid sa.

Men det är ju samtidigt beklagligt att skolan ännu 2006 lämnar ifrån sig elever som är tvungna att låna taltidning på biblioteket för att kunna hänga med i vad som händer i världen. Men misströsta inte, ni som inte kan prata annat än svenska i era bilar! Så här dags på året delar ju bildningsförbunden ut sina kataloger och jag har på flera ställen sett att man har kurser för nybörjare i både engelska, tyska och en massa andra språk! Och jag vet att de har väldigt kompetent personal, som har stor erfarenhet av att hjälpa elever med särskilda svårigheter.

Så att ni kan lära er hur man kan köpa en kopp kaffe, en liter mjölk eller läsa menyn på den lokala restaurangen, om ni skulle komma utomlands, menar jag.

Och jag förstår verkligen att det måste kännas som ett stort handikapp i ett modernt samhälle med Internet och allt, att ni bara kan läsa och prata svenska. Men det hedrar er att ni vågar stå för det! En del har förresten haft andra dekaler på sina bilar också, med texter som "Nationellt motstånd" och "Sverige reser sig". Jag vet inte, men stånd och resning låter för mig som en kampanj av de där sexuellt frigjorda naturisterna man har läst om. Jaja, det är kanske inte min grej, men som sann humanist tycker jag förstås att alla sorters människor har sin rätt!

Det var en liten utvikning det där - eller ett utvik kanske det heter, med tanke på ämnet - det var ju språk jag höll på att skriva om. Jag vill bara säga, att om någon av er nu känner er styrkta i att ni inte behöver skämmas över era bristande språkkunskaper och därför vågar anmäla er till en nybörjarkurs, så önskar jag er verkligen all lycka med studierna! Ingen ska förstås behöva utsättas för det sociala handikapp det innebär att inte kunna göra sig förstådd utanför sin egen bil.

Med vänliga hälsningar från

EN HÄRLIG MÄNNISKA SOM KAN PRATA BÅDE SVENSKA, SKÅNSKA, ENGELSKA OCH LITE, LITE SPANSKA

Inga kommentarer: