Sidor

lördag 18 mars 2006

Dagens ETC Ledare

NU BLIR SVERIGES STÖRSTA RADIKALA WEBB ÄNNU BÄTTRE!

Du som inte nöjer dig med att läsa Dagens ETC på papper en gång i veckan utan också besöker vår dagstidning på www.etc.se har säkert märkt att en del sakar har förändrats den senaste veckan.

FÖRRA ÅRET hamnade ETC.se på tidningen Internetworlds lista över årets 100 bästa sajter. Det är naturligtvis mycket hedrande. Och förpliktigande. Därför presenterar vi nu en rad förbättringar. Bland annat har sajten blivit mer lättnavigerad och flera funktioner har tillkommit:
  • Alla recensioner från papperstidningen kommer nu även att publiceras på webben, vilket gör att ännu fler kan läsa dem.
  • Du har som läsare nu möjlighet att kommentera varje enskild artikel, notis och recension - en funktion som många redan har hittat och börjat använda.
  • Du kan även tipsa en kompis om artiklar som du tycker borde spridas. Och ja, vi vill att du sprider det vi skriver utan att betala för det!
  • Nu har vi RSS-flöden. RSS står för Really Simple Syndication och är en funktion som ger en bra överblick över de senast publicerade notiserna, kommentarerna och artiklarna. Du använder dem tillsammans med en RSS-läsare, som går att ladda ner via en länk på www.etc.se.

MEN DE STÖRSTA förändringarna på ETC.se är de som kanske inte märks för alla:

  • Sajten är nu helt baserad på öppen källkod - PHP och Linux - vilket innebär att programvaran är fri och inte hindras av upphovsrätt och krångliga licenser.
  • Vi har även WAI-anpassat hela sajten. WAI är en förkortning av Web Accessibility Initiative, och är riktlinjer för hur webben ska bli mer tillgänglig, bland annat för personer med synskador.

SÅ VARFÖR HAR VI gjort dessa, ganska kostsamma, förändringar?

Svaret är enkelt: För att vi vill bli ännu bättre!

ETC har funnits på internet sedan 1994 (då var jag sex år gammal) och vi har drivit Dagens ETC som en dagstidning på webben sedan 1 maj 2004. Vår inställning har alltid varit att information vill vara fri och ju fler som får möjlighet att läsa det vi skriver desto bättre. Den demokratiska debatten gynnas av att informationsflödet rycks ur händerna på de borgerliga manliga propagandakoncerner som dominerar dagens medieutbud. Och ETC är - både på webben och i tryckt version - en av de många aktörer som arbetar för detta.

JAG TROR ATT DEN ökade möjligheten för er läsare att delta i debatten kommer att göra ETC.se mer levande och dynamisk - och därmed bättre.

Jag ser att hungern efter en radikal nyhetssajt med "nyheter som andra missar" (Internetworld) samt att viljan att debattera är stor bland våra läsare. Det känns verkligen som att ni gör tidningen tillsammans med oss.

Därför är det med glädje som jag som webbredaktör presenterar denna "nygamla webb".

Tillsammans kan vi göra skillnad.

MARTIN HALLDIN,

REDAKTÖR ETC.SE

Inga kommentarer: